Dwa tygodnie w Etiopii to zdecydowanie za mało, by zwiedzić wszystkie największe atrakcje tego kraju. Kupując bilety do Etiopii chcieliśmy przede wszystkim odwiedzić plemiona w Omo Valley (Karo, Mursi, Hamer). W Etiopii drogi są tak złe, że podróż z Addis Abeby do Omo Valley trwa pełne 2 dni. W związku z tym zdecydowaliśmy się ruszyć do Omo Valley na całe 10 dni. Po powrocie do Addis planujemy jeszcze zajrzeć do Lalibeli - mam nadzieję, że się uda. Odpada nam depresja Danakil, Aksum, Gonder czy źródło Błękitnego Nilu nieopodal Bahir Dar. Będzie za to powód, by odwiedzić ten kraj w przyszłości raz jeszcze.
A plan szczegółowy jest następujący:
15.10 sobota - przygotowania do wyjazdu nad Omo w Addis Abebie,
16.10 niedziela - wyjazd do Arba Minch, nocle w Arba Minch,
17.10 poniedziałek - przejazd do Turmi (wioska plemienia Konso), nocleg na kampingu,
18.10 wtorek - przejazd do Dus (wioska plemienia Karo) oraz do Dimeki (market), nocleg na kampingu w Turmi,
19.10 środa - przejazd do Omorate (wioska plemienia Desanech), powrót przez wioskę plemienia Hamer,
20.10 czwartek - przejazd do Key Afer (wioska plemienia Bena oraz market), przejazd do Jinki na nocleg,
21.10 piątek - przejazd do Parku Mago (plemię Mursi - ten dzień zapamiętam prawdopodobnie na długo), powrót do Jinki na nocleg,
22.10 sobota - przejazd do Yabello, po drodze zwiedzanie wiosek plemion Bena, Tsemay i Borena, nocleg w Yabello,
23.10 niedziela - przejazd do Awassy, po drodze zwiedzanie wiosek plemion Guji, Gidolae i Sidama, przejazd nad jezioro Langano (jedyne jezioro w Etiopii, w którym można się kąpać bez złapania np. motylicy), nocleg nad Langano,
24.10 poniedziałek - odpoczywamy nam jeziorem Langano,
25.10 wtorek - wracamy do Addis Abebe,
26.10 środa - przelot do Lalibeli,
27.10 czwartek - zwiedzanie kościołów w Lalibeli,
28.10 piątek - przelot do Addis Abeby, zwiedzanie miasta,
29.10 sobota - czas wolny wieczorem wylot do Europy.
Pewnie nie wszystko się uda, ale chcemy jak najwięcej.